Majówka w Starożytnej Osadzie w Nowej Słupi. Smaki i potrawy starożytnych hutników.

Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi zaprasza na Majówkę w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników.

W programie:

• Kuchnia barbarzyńska i rzymska

• Wytop żelaza w piecu dymarskim

• Wypalanie węgla w mielerzu

• Garncarstwo przeworskie

• Wieszczka wandalska i wywar z kociołka

 
29 kwietnia sobota

10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kasza orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki

10:00  - 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę

10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole

10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy

 
30 kwietnia niedziela

10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10:00 – 18:00 Starożytny proces wytopu żelaza  w piecu dymarskim

17:00    Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej

10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu

10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole

10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy

 
1 i 2 maja poniedziałek i wtorek

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią

 
3 maja środa

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią Prażak – obróbka cieplna rudy

 
Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki

czytano: 3031 razy
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności