Majówka w Starożytnej Osadzie w Nowej Słupi. Smaki i potrawy starożytnych hutników.

Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi zaprasza na Majówkę w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników.

W programie:

• Kuchnia barbarzyńska i rzymska

• Wytop żelaza w piecu dymarskim

• Wypalanie węgla w mielerzu

• Garncarstwo przeworskie

• Wieszczka wandalska i wywar z kociołka

 
29 kwietnia sobota

10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kasza orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki

10:00  - 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę

10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole

10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy

 
30 kwietnia niedziela

10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10:00 – 18:00 Starożytny proces wytopu żelaza  w piecu dymarskim

17:00    Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej

10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu

10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole

10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu KGW Paprotki i regionalne potrawy

 
1 i 2 maja poniedziałek i wtorek

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią

 
3 maja środa

10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią Prażak – obróbka cieplna rudy

 
Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki

czytano: 3032 razy
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Twoja przeglądarka blokuje powiadomienia. Kliknij Bezpieczna (Secure) i kliknij Zezwalaj
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!